Maso zvířat ulovených volně v přírodě, zkráceně prostě zvěřina. Mnoha lidmi milovaná, mnoha (jak už to bývá) nenáviděná. Je ovšem její konzumace dobrá pro naše zdraví nebo se jedná o tukovou bombu, kterou se pomalu a jistě zabíjíme? Pojďme se na to společně podívat.
Zvěřina je zdravá, vážně!
I když se to nezdá, maso z volně žijící zvěře, a hlavně z té vysoké, patří mezi nejzdravější zdroj bílkovin. Lesní zvěř není v průběhu života vystavována růstovým hormonům, lékům ani jiným chemickým látkám, které se na kvalitě masa podepisují. Stejně jak má lesní zvěř volný výběh a dostatek pohybu, díky čemuž její maso není ani zdaleka tolik tučné jako u zavřených krav nebo prasat.
Zvěřina je pro člověka opravdu zdravá, neboť má vysoký obsah železa, které podporuje zdravou krev. Dále je toto maso zdrojem bílkovin a vitamínů B (B1, B2, B3, B5, B6 i B12), obsahuje zinek, a jak již bylo zmíněno, hodně málo tuku. Lidé konzumující zvěřinu získávají všechny důležité aminokyseliny, které podporují mimo jiné regeneraci a tvorbu buněk nebo posilování imunitního systému. Věděli jste, že zvěřinu můžete i při dietě?
Všeho moc škodí a na co si dát pozor?
Jak to ale bývá se vším, všeho moc škodí. Dejte si proto pozor na nadměrnou konzumaci živočišných bílkovin. Jednou týdně zvěřina ovšem neuškodí. Na co si ale u zvěřiny dát ještě pozor? Nakupujte pouze z ověřených zdrojů, v žádném případě nekonzumujte zvěř z rizikových oblastí s vysokým výskytem infekce a samozřejmě se vyvarujte také zvěři sražené na silnici.
A jak takové maso nejlépe připravit? Pečte vždy v nádobách s poklicí, abyste zamezili rychlému vysušení. Maso podávejte ihned po tepelné úpravě nakrájené na tenké plátky. Receptů, co ze zvěřiny připravit a jak si pochutnat najdete opravdu mnoho. Tak dobrou chuť!